طراحی الگوی تاب آوری استراتژیک کسب‌وکارهای بوم‌گردی فعال در مناطق مرزی

نوع مقاله : علمی-پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه تهران - دانشکده کارآفرینی

2 کارآفرینی

3 مدیریت

10.22080/jtpd.2021.20426.3427

چکیده

بوم‌گردی از زیربخش‌های صنعت گردشگری است که جذابیت‌های فراونی در استفاده از فضا و ویژگی-های محیط روستا برای گردشگران ایجاد کرده و با کارکردهای متعدد در ارتقاء شاخص‌های اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی و زیست‌محیطی منطقه میزبان، همواره مورد توجه بوده است. کارآفرینان بوم‌گردی به‌منظور رشد کسب‌وکارهای خود در شرایط پیچیده، نیازمند شناسایی مخاطرات صنعت و ارتقاء ظرفیت تاب‌آوری می‌باشند. هدف از انجام این پژوهش طراحی الگوی تاب‌آوری استراتژیک کسب‌وکارهای بوم‌گردی در مناطق مرزی است که با روش داده‌بنیاد انجام شد. جامعه آماری 18 نفر از خبرگان و مطلعین کلیدی بودند که به‌صورت هدفمند انتخاب شدند. جمع‌آوری داده‌ها با استفاده از مصاحبه‌های عمیق انجام شد و مفاهیم استخراج شده در سه گام کدگذاری باز، محوری و انتخابی، تحلیل شده و نهایتاً با تلفیق و دسته‌بندی مفاهیم، الگوی پارادایمی پژوهش ارائه شد. از نتایج این تحقیق می‌توان به هوشیاری کارآفرینانه، کشف و خلق فرصت‌های بوم‌گردی، ذهنیت کارآفرینانه، چشم‌انداز استراتژیک، جَو خلاق و نوآور و تبادلات اجتماعی جامعه‌محلی اشاره کرد که با راهبردهایی نظیر ایجاد شبکه‌های مجازی جهت معرفی کسب‌وکارهای بوم‌گردی، بهسازی مهارت‌ها، برندسازی، بازسازی مدل کسب‌وکار و خلق مزیت رقابتی می‌توان به پایداری، مقاوم‌سازی و انعطاف‌پذیری کسب‌وکارهای بوم‌گردی، توسعه فعالیت‌های اجتماعی، امنیت پایدار در مناطق مرزی، رفاه اجتماعی و شکوفایی اقتصاد محلی دست یافت.

کلیدواژه‌ها


باقری، مسلم و رحیم پور، علی. (1391). تبیین عوامل موثر بر برنامه ریزی استراتژیک سرمایه‌ی انسانی صنعت گردشگری جمهوری اسلامی ایران، فصلنامه‌ی نگرش‌های نو در جغرافیای انسانی سال پنجم، شماره‌ی 1. صص. 239-203.
پورسعید، فرزاد. (1392) فرهنگ توصیفی اصطلاحات. تهران: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، صص 29- 28.
دهدشتی شاهرخ، زهره و اصلانی افراشته، امیر. (1398). اثر جو خلاق و مدیریت دانش مشتری بر تاب‌آوری سازمانی در شرکت‌های صادراتی. فصلنامه مدیریت کسب‌وکارهای بین‌المللی. سال دوم. شماره 2. صص. 93-64.
رییسی، ابوبکر، سالارزهی، حبیب اله، آهنگ، فرحناز (1398) اولویت‌بندی عوامل موثر بر رشد کارآفرینی در نواحی روستایی مرزی. مطالعه‌موردی: بخش مرزی پیشین شهرستان سرباز. فصلنامه-ی علوم و فنون مرزی، دوره‌ی هشتم. شماره‌ی 1. صص. 106-77.
سجاسی قیداری، حمدالله، رکن الدین افتخاری، عبدالرضا، پورطاهری، مهدی و آذر، عادل. (1393). الگوی توسعۀ توسعه‌ی کارآفرینی اکوتوریسم در مناطق روستایی. مطالعۀ مطالعه‌ی موردی: روددره‌های گردشگری استان تهران، فصلنامه‌ی پژوهش‌های جغرافیای انسانی، دوره‌ی 46. شماره‌ی 2. صص. 292-273.
شاطریان محسن، کیانی سلمی صدیقه، غلامی یونس، منتصری زهرا. (1396). اولویت بندی عوامل مؤثر بر توسعه‌ی طبیعت گردی روستاهای بخش برزک-کاشان با تلفیق تکنیک‌های DEMATEL و ANP. نشریه‌ی تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. دوره‌ی 17 شماره‌ی 44. صص. 154-131.
عندلیب، علیرضا، مطوف، شریف (1388) توسعه و امنیت در آمایش مناطق مرزی ایران. فصلنامه باغ نظر. سال ششم. شماره 12. صص. 76-57.
طیب نیا، سید هادی. (1396). نقش کارآفرینی در توسعه‌ی پایدار روستایی نواحی مرزی مطالعه موردی: بخش خاو و میرآباد، شهرستان مریوان. همایش ملی بررسی راهکارهای مدیریت توسعه کارآفرینی روستایی در ایران. سبزوار. 1396.
فتایی، ابراهیم، اروجی، حمید، علیزاده، محمد و ازهری، سونیا. (1396). تبیین ظرفیت اجتماعی پذیرش گردشگری در مناطق روستایی مورد: روستای مصر در شهرستان خور و بیابانک. فصلنامه اقتصاد فضا و توسعه‌ی روستایی. شماره‌ی 6. صص. 196-173.
قالیباف، محمدباقر، یاری شگفتی، اسلام، رمضان‌زاده لسبویی، مهدی (1388) تاثیر ابعاد سرمایه‌ی اجتماعی بر امنیت مرزها، فصلنامه‌ی ژئوپولتیک، دوره‌ی 4. شماره‌ی 2. صص. 50-25.
موسوی، میرنجف، کهکی، فاطمه سادات، اسماعیلی پور، الهقلی (1396) اولویت‌بندی شاخص‌ها و مولفه‌های امنیت پایدار در مناطق مرزی استان خراسات رضوی. قصلنامه‌ی علوم و فنون مرزی. سال هشتم. شماره‌ی 3. صص. 93-57.
نادعلی، ندا و محمدی، جمال (1392). توسعه‌ی گردشگری زمین‌های حاشیه‌ی دریاچه سد زاینده رود شهرستان چادگان. دوفصلنامه‌ی مطالعات گردشگری، دوره‌ی دوم، شماره‌ی 3.
ورمزیاری، حجت و ایمانی، بابک. (1396) تحلیل تاب‌آوری کسب‌وکارهای روستایی در شهرستان ملکان. فصلنامه‌ی توسعه‌ی کارآفرینی. دوره‌ی 10. شماره‌ی 1. صص. 200-181.
 
 
 
 
Amini, Seyavash, hashemi, Saeed (2008): The role of entrepreneurship in the development of the tourism community, Journal of Work and Society, No. 106, 107, Tehran, pp 106- 95.
Annarelli, A., & Nonino, F. (2016). Strategic and operational management of organizational resilience: Current state of research and future directions. Omega, 62(3), 1-18.
Anup, C. Kedar, R. Ramesh, S, 2015, Role of ecotourism in environmental conservation and socioeconomic development in Annapurna conservation area, International Journal of Sustainable Development and World Ecology, Vol 22, Issue 3, pp. 251-258.
Avey, J. B., Patera, J. L., & West, B. J. (2006). The implications of positive psychological capital on employee absenteeism. Journal of Leadership & Organizational Studies, 13(2), 42-60.
Brouse, Dianne (1992) "Socially Responsible Travel", Transitions Abroad: 23, January–February
Chewning, L. V.; Lai, C. H.; & Doerfel, M. L. (2013). Organizational resilience and using information and communication technologies to rebuild communication structures. Management Communication Quarterly, 27(2), 237–263.
Dahles, D., & Susilowati, T.P. (2015). Business Resilience In Times Of Growth And Crisis. Annals of Tourism Research, 51, 34-50.
De Galizia, A., Simon, C., Weber, P., Iung, B., Duval, C., & Serdet, E. (2016). Markers and patterns of organizational resilience for risk analysis. IFAC Papers On Line, 49(19), 432-437.
Eccles Gavin, Costa Jorge (1996), "Perspectives on Tourism Development", International Journal of Contemporary Hospitality Management, Volume:8, Number:7
Emmons, C. B. (2013). Improving organizational performance: Building organizational resilience and sustainability through knowledge-sharing relationships, Doctoral dissertation, Walden University, USA.
Falasca, M., Zobel, C.W. & Cook, C., 2008. A Decision Support Framework to Assess Supply Chain Resilience. 5th International ISCRAM Conference. Washington D.C., USA.
Faraji Rad, Afsaneh, Ehsani (2011): Investigating the Effect of Local Residences on the Improvement of the Living Level of the Local Community (Emphasizing the Village of "Garma" and "Slope"), Geographical Quarterly of the Territory: Vol 8, No 30, Pp 63- 77.
Ferguson, C., Cohen, L., Pooley, J.-A., & Harms, C. (2010). Resilience In Small Business Owners. Unpublished Manuscript, Edith Cowan University. Perth, WA.
Franklin, Adrian (2003) "Tourism: An Introduction", London: Sage.
Gulati, R., 2010. Reorganize for Resilience: Putting Customers at the Center of Your Business Boston: Harvard Business Press.
Haring, L. S. & Claudio, M. (2014), Touring responsibility: The trouble with ‘going local’ in community-based tourism in Thailand, Geoforum, Volume 51, 96-106.
Hatton, T., Seville, E., & Vargo, J. (2012). Improving the resilience of SMEs: policy and practice in New Zealand. Christchurch, New Zealand: Asia Pacific Economic Co-operation (APEC.)
Hummel, J., Jong, H. d., & Dhiradityakul, K. (2013). Innovating CBT in ASEAN: Current Directions and New Horizons. Chiang Mai, Thailand: Thailand Community Based Tourism Institute.
Lee, T.H. and Liu, R.T. (2011). Strategy formulation for the recreational areas of Central Taiwan: An application of SWOT analysis Journal of Hospitality Management and Tourism, Vol. 2.
Lengnick-Hall, C. A., & Beck, T. E. (2009). Resilience capacity and strategic agility: prerequisites for thriving in a dynamic environment. UTSA, College of Business
Mallak, L. A. (1999). Toward a theory of organizational resilience. Dundar F. Kocaoglu (Ed.). Portland International Conference on Management of Engineering and Technology. Portland. 223-243.
Martic´, M. & Savic´, G. (2001). An application of DEA for comparative analysis & ranking of regions in Serbia with regards to social-economic development: European Journal of Operational Research, No.132, pp.343-356.
McManus, S. T. (2008). Organisational resilience in new zealand (Doctoral dissertation, University of Canterbury.)
Mcmanus, S., Seville, E., Brunsdon, D. & Vargo, J., 2007. Resilience Management: A framework for assessing and improving the resilience of organizations. New Zealand: Resilient Organisations
Mendonça, D., & Wallace, W. A. (2015). Factors underlying organizational resilience: The case of electric power restoration in New York City after 11 September 2001. Reliability Engineering & System Safety, 141(3), 83–91.
Murphy: E. (1985). Tourism: A community approach. London: Routledge.
Murphy, P. J. & Coombes, S. M. (2009). A model of social entrepreneurial discovery. Journal of Business Ethics, 87: 325–336.
Niebuhr, A. (2005). The Impact of EU Enlargement on European Border Regions. ERSA conference papers, European Regional Science Association.
Pal, R., Torstensson, H., & Mattila, H. (2014). Antecedents of organizational resilience in economic crises—an empirical study of Swedish textile and clothing SMEs. International Journal of Production Economics, 147, 410-428.
Peach, J. T. & Adkisson, R. V. (2000). NAFTA & Economic Activate Along the U.S – Mexico Border, Journal of Economic Issues, vol XXXTV, No 2.
Reed, M. G. (1997). Power relations and community-based tourism planning. Annals of Tourism Research, 24(3), 566-591.
Rey-Martí, A., Porcar, A. T., & Mas-Tur, A. (2015). Linking female entrepreneurs' motivation to business survival. Journal of Business Research, 68(4), 810-814
Roggio: (2011). Resilience And Small Business. Thesis, Edith Cowan University, 2-54.
Salehi, S. (2016). “Bvmgrdy development in the village of Janat Rudbar with an emphasis on the participation of local communities”. Administration of Cultural Heritage, Handicrafts and Tourism Organization of Mazandaran
Schwarz, I., & Mcrae-Williams: (2009). Water Reform And The Resilience Of Small Business People In Drought-Affected Agricultural Communities. Rural Society, 19(3), 199-210.
Sedra, M. (2016). Security sector reform in conflict-affected countries: The evolution of a model, Routledge.
Shalaby, M.Y., Al-Zahrani, K. H., Baig, M. B., Straquadine, G. S. & Aldosari, F. (2011). Threats & challenges to sustainable agriculture & rural development in Egypt: Implications for agricultural extension. The Journal of Animal & Plant Sciences, 41(3): 211-221.
Steiner, A., & Cleary, J. (2014). What Are The Features Of Resilient Businesses? Exploring The Perception Of Rural Entrepreneurs. Journal Of Rural And Community Development, 9(3), 1-20.
Teh Lydia, Cabanban Annadel S (2007), "Planning for Sustainable tTourism in Southern Pulau Banggi: An assessment of Biophysical Conditions and their Implications for Future Tourism Development", Journal of Environmental Management, Volume 85, Issue 4, Pages 999-1008
Tompkins, J. A. (2007). 4 Steps To Business Resilience. Industrial Management, 49(4), 14- 18.
Weick, K.E. & Sutcliffe, K.M., 2007. Managing the Unexpected: Resilient Performance in an Age of Uncertainty, 2 ed. San Francisco, CA: Wiley and Sons
Woods, D. D. (2015). Four concepts for resilience and the implications for the future of resilience engineering. Reliability Engineering & System Safety, 141, 5-9. Doi: 10.1016/j.ress.2015.03.018.