چکیده
امروزه صنعت گردشگری به بزرگترین صنعت خدماتی جهان از لحاظ درآمدزایی تبدیل شده است. گسترش صنعت گردشگری علاوه بر ابعاد وسیع اقتصادی همچون ایجاد فرصتهای شغلی، درآمدزایی، کاهش فقر و افزایش رفاه در جامعه، بر ابراز هویت ملی، ایجاد امنیت اجتماعی و گسترش عدالت اجتماعی در جامعه نیز تأثیرگذار است. بر اساس آمار، کشور ایران تا به امروز، به دلیل موانع موجود در مسیر توسعهی این صنعت با وجود برخورداری از موقعیت ممتاز گردشگری نتوانسته است در این حوزه پیشرفت چندانی داشته باشد. از اینرو این پژوهش با هدف تجزیه و تحلیل موانع توسعه گردشگری در ایران با استفاده از تکنیک مدلسازی ساختاری تفسیری به مرحلهی اجرا در آمده است. این روش جزو روشهای تجزیه و تحلیل سیستمها میباشد که به بررسی تعاملات میان عناصر سیستم میپردازد. به منظور خوشهبندی موانع توسعه گردشگری نیز از روش MICMAC استفاده شده است. از آنجایی که این روش مبتنی بر نظر خبرگان میباشد، از نظرات 13 متخصص در صنعت گردشگری و اساتید دانشگاهی استفاده شده است. یافتهها نشان داد که «تحریمهای دنبالهدار اقتصادی و سیاسی»، «تعدد مراکز سیاستگذاری و عدم تعامل میان آنها»، «محدودیتهای فرهنگی و مذهبی برای گردشگران خارجی»، «عدم حمایت دولت از سرمایهگذاری در بخش گردشگری» و «عدم تشویق بخش خصوصی برای سرمایهگذاری» از تأثیرگذارترین موانع توسعهی گردشگری به حساب میآیند.
فیروزجائیان, علی اصغر, فیروزجائیان, مجتبی, هاشمی پطرودی, سید حمید, & غلامرضا زاده, فاطمه. (1392). کاربرد تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) درمطالعات گردشگری (تحلیلی با رویکرد آسیب شناسانه). برنامه ریزی و توسعه گردشگری, 2(6), 129-159.
MLA
علی اصغر فیروزجائیان; مجتبی فیروزجائیان; سید حمید هاشمی پطرودی; فاطمه غلامرضا زاده. "کاربرد تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) درمطالعات گردشگری (تحلیلی با رویکرد آسیب شناسانه)". برنامه ریزی و توسعه گردشگری, 2, 6, 1392, 129-159.
HARVARD
فیروزجائیان, علی اصغر, فیروزجائیان, مجتبی, هاشمی پطرودی, سید حمید, غلامرضا زاده, فاطمه. (1392). 'کاربرد تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) درمطالعات گردشگری (تحلیلی با رویکرد آسیب شناسانه)', برنامه ریزی و توسعه گردشگری, 2(6), pp. 129-159.
VANCOUVER
فیروزجائیان, علی اصغر, فیروزجائیان, مجتبی, هاشمی پطرودی, سید حمید, غلامرضا زاده, فاطمه. کاربرد تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) درمطالعات گردشگری (تحلیلی با رویکرد آسیب شناسانه). برنامه ریزی و توسعه گردشگری, 1392; 2(6): 129-159.