شناسایی استراتژی های توسعه گردشگری کشاورزی و ارزیابی نقش نهادهای موثر در اجرای آن برای استان گلستان

نوع مقاله : علمی-پژوهشی

نویسنده

استادیار اقتصاد، گروه مدیریت و اقتصاد، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه گلستان، گرگان

چکیده

زمینه و هدف: این پژوهش به دنبال شناسایی استراتژی های توسعه گردشگری کشاورزی در استان گلستان است.
روش­ شناسی: برای این منظور ماتریس SWOT با 19 ضعف، 12 قوت، 14 تهدید و 15 فرصت توسط چهل نفر از خبرگان سازمان های ذی ربط کمی شد. با توجه به ارزیابی نتایج، استراتژی بهینه استان برای توسعه گردشگری کشاورزی  استراتژی «محافظه‌کارانه» خواهد بود. برای تأمین این هدف، هشت استراتژی برای توسعه گردشگری کشاورزی در استان گلستان طراحی شد. در ادامه نگرش سازمان‌های تصمیم گیر در توسعه اگریتوریسم در برابر استراتژی‌های شناسایی‌شده در مرحله قبل، براساس تحلیل مکتور MACTOR  شناسایی و ارزیابی شد.
یافته ­ها: نتایج نشان از آن دارد که هیچ‌کدام از نهادها، مخالفتی با اجرای هشت استراتژی‌های شناسایی‌شده ندارند اما با توجه به نظر سازمان‌ها اولویت اول با اجرای استراتژی «شفاف‌سازی قوانین و مقررات با ایجاد پنجره واحد صدور مجوز و کاهش دیوانسالاری و بوروکراسی اداری برای تاسیس کسب‌وکارهای گردشگری کشاورزی» بوده است.
نتیجه گیری و پیشنهادات: علاوه بر این نتایج نشان از آن دارد که پایین‌ترین درجه همگرایی بین نظرات سازمان‌ها مربوط به جهاد کشاورزی با نیروی انتظامی، محیط‌ زیست با نیروی انتظامی، و میراث فرهنگی و گردشگری با نیروی انتظامی است. همچنین ارزیابی میزان همگرایی استراتژی‌ها با یکدیگر نشان داد که درجه همگرایی متفاوت بین استراتژی‌ها مختلف وجود داشته است.
نوآوری و اصالت: شناسایی استراتژی های توسعه گردشگری کشاورزی برای استان گلستان و همچنین تحلیل نقش نهادهای تصمیم گیر در اجرای این استراتژی ها.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


Alalhesabi M, Fattahi Masoum A S. (2019). Strategies for the Implementation of Agrotourism using SWOT Model in the Village of Garmeh. JHRE. 38 (166) :63-78. [In Persian].
Anabestani, A., Moradi, K. (2020). The Effective Factors on the Development of Agro-Tourism (Case Study: Mahalat County). Journal of Studies of Human Settlements Planning, 14(4), 817-831.
Anabestani, A., mozaffari, Z. (2018). Explaining the Factors Influencing the Attitude of Villagers to Agricultural Tourism (Case Study: Sample Tourism Villages of Fazl Village, Neishabour Township). Journal of Tourism Planning and Development, 7(24), 123-145. doi: 10.22080/jtpd.2018.1827. [In Persian].
Barbieri, C. (2013). Assessing the Sustainability of Agritourism in the US: A comparison between agritourism and other farm entrepreneurial ventures. Journal of Sustainable Tourism, 21(2), 252-270.
Barbieri, C., & Mshenga, P. M. (2008). The role of the firm and owner characteristics on the performance of agritourism farms. Sociologia ruralis, 48(2), 166-183.
Félix Zumbado-Morales, (2010). Agrotourism and Agro-Ecotourism in Costa Rica, eReview of Tourism Research (eRTR), Vol. 8, No. 6.
Godet, M. (1994). From anticipation to action, a handbook of strategic prospective. UNESCO publishing.
Godet, M. (2000). The art of scenarios and strategic planning: tools and pitfalls, Technological Forecasting and Social Change (65) 3–22.
Heydari, Z., Badri, S., Salmani, M. (2016). The Attitude of Local Community towards the Perceived Risks of Agri-tourism Development (Case Study: The City of Tonekabon). Journal of Tourism Planning and Development, 5(18), 8-32. [In Persian].
Mahmoudi Maryam, Mohammad Chizari , Khalil Kalantari , Abdolreza Rokneddin Eftekhari (2021). Designing a Model for Promoting sustainable Agri-tourism based on Organizational Components (Studied case: Caspain Sea Coastal Provinces), Journal of tourism and development, Volume:10 Issue: 4, , 159 – 173. [In Persian].
Mahmoudi, M., Chizari, M., Kalantari, K., & Rokneddin Eftekhari, A. (2021). Designing a Model for Promoting sustainable Agri-tourism based on Organizational Components (Studied case: Caspain Sea Coastal Provinces). Journal of Tourism and Development, 10(4), 159-173. [In Persian].
Moradi, K., Shayan, H., kharazmi, O. (2020). Typology of Tourists' Product Demand and Service in Agriourism (case study: Mahalat county villages). Journal of Tourism Planning and Development, 9(34), 83-99. doi: 
10.22080/jtpd.2020.18289.3240. [In Persian].
Motiei Langrodi, S., Heydari, Z. (2013). Explanation Potential of Agritourism on bases tourists attiude (case study:Baladeh County, Tonekabon Township). Journal of Tourism Planning and Development, 1(3), 1-23. [In Persian].
Najjarzadeh, M., Torabi, Z. (2017). Community Participation and Tourism Planning: Agritourism community-based development planning in the village in Dizaj, Iran. Journal of Tourism and Development, 6(3), 139-153. [In Persian].
norozei, A., fathi, E. (2018). Evaluation of Agritourism Development Capabilities and Determinationof of Its Adoption in the Target Population (Farmers and Tourists) in Lenjan. Geography and Development, 16(51), 241-260.               doi: 10.22111/gdij.2018.3872. [In Persian].
Razzaghi Borkhani, F., Mohammadi, Y. (2018). The Design of TOWS Strategic Model for Rural and Agricultural Tourism Development of Mazandaran Province. Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research, 49(3), 509-525. doi: 
10.22059/ijaedr.2018.238272.668464 [In Persian].
Rezaei Monireh Aderyani , Mahin Nastaran (2017).Feasibility Study of Agritourism Plan in Countryside Gardens and Farms Case Study: North Section of Nazhvan Region of Esfahan, Journal of Heritage and Tourism, Volume:2 Issue: 7, 153 – 179. [In Persian].
Rezvani, M., Nickravesh, F., Kazemi, N. (2021). Spatial Zoning of Agricultural Tourism Capabilities in Rural Areas of Lorestan Province. Geography and Environmental Sustainability, 11(1), 93-112. doi: 10.22126/ges.2021.6264.2367. [In Persian].
Rezvani, Mohammad Reza, Najarzadeh, Mohammad, Torabi, Zabihullah. (1395). Challenges and Debates of Agritourism Development A Case Study of Shahrud Rural Area. Tourism Management Studies, 11 (36), 61-84. 
doi: 10.22054 / tms.2017.7254. [In Persian].
Sharpley, R. (2002), Rural tourism and the challenge of tourism diversification: the case of Cyprus. Tourism Management, 23, 233-244. 
Sharpley, Richard and Vass, Adrian, (2006), Tourism, Farming and Diversification: An attitudinal study, Tourism Management, 27, PP. 1040–1052.
Sharpley, Richard, (2002), Rural Tourism and the Challenge of Tourism Diversification: The case of Cyprus, Tourism Management, 23, PP. 233–244.
Shirzadi Laskookalayeh, S., Jalali, A. (2020). Strategic study of saffron agritourism potentials in Torbat Heydarieh. Journal of Saffron Research, 8(1), 85-98. doi: 10.22077/jsr.2019.2488.1099. [In Persian].
shirzadi laskookalayeh, S., Jalali, A. (2020). Strategic study of saffron agritourism potentials in Torbat Heydarieh. Journal of Saffron Research, 8(1), 85-98. doi: 10.22077/jsr.2019.2488.1099. [In Persian].
Turner, Ch. L. (2014). «Planning an Agritourism Event in Southern Illinois: A Case Study of the Neighborhood Co-Op Grocery Fall Farm Crawl» ,A Research Paper Submitted in Partial Fulfillment of the Requirements for the Masters of Science Degree, Department of Geography and Environmental Resources in the Graduate School Southern Illinois University Carbondale.
Vrsaljko, Anđelko and Marija Viljac (2015).Comparison Of Agritourism In Split-Dalmatia County And In Bavaria, Agronomski glasnik : Glasilo Hrvatskog agronomskog društva, Vol. 77 No. 4-6. 
Yang, L. (2012). Impacts and Challenges in Agri-tourism Development in Yunnan, China, Tourism Planning & Development, 9(4): 369–381.
ziaabadi, M., Zare Mehrjerdi, M., Jalaee, S., Mehrabi Boshrabadi, H. (2019). Potentiometric sustainability of agricultural tourism in Selected Cities of Kerman Province. Agricultural Economics, 13(3), 57-85. doi: 
10.22034/iaes.2019.111098.1709. [In Persian].