اثرات توسعه گردشگری روستایی بر بخش کشاورزی (مطالعه موردی: (روستاهای جلگه ای دهستان میان بند شهرستان نور(

نوع مقاله : علمی-پژوهشی

نویسنده

دانشگاه مازندران- دانشکده علوم انسانی و اجتماعی

چکیده

چکیده
هدف از این پژوهش شناخت پیامدهای توسعه گردشگری بر بخش کشاورزی در راستای تحلیل ماهیت پیوند بین این دو بخش، در نواحی روستایی دهستان میان بند شهرستان نور می باشد. این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ روش انجام توصیفی و تحلیلی مبتنی بر پیمایش است. جامعه اماری این تحقیق، کلیه سرپرستان خانوار روستایی این دهستان می باشد. داده های این تحقیق از طریق پرسشنامه و مصاحبه جمع آوری گردید. با توجه به گستردگی جامعه آماری، از روش نمونه گیری کوکران تعداد 322 سرپرستان خانوار نمونه به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده است. در تحلیل داده های این تحقیق از آزمون های آماری تک نمونه ای، تی وابسته و همبستگی استفاده شد. نتایج این تحقیق بیانگر آن است که تاثیرات توسعه گردشگری برمولفه هایی نظیر میزان تولیدات کشاورزی، اشتغال در بخش کشاورزی، ارزش افزوده و سود حاصله از تولیدات بخش کشاورزی و میزان انگیزه برای فعالیت و سرمایه گذاری در بخش کشاورزی با سطح تاثیرات مطلوب آنها تفاوت معناداری داشته است.

کلیدواژه‌ها


  1. بمانیان، محمدرضا و محمودی نژاد، هادی.،(1388)، مبانی برنامه ریزی  و توسعه گردشگری روستایی، انتشارات هله.
  2. رضوانی، محمد رضا؛ نجارزاده، محمد و ترابی ذبیح الله.، (1395)، چالش ها و مباحث توسعه گردشگری کشاورزی. مورد مطالعه مناطق روستایی شهرستان شاهرود، فصلنامه  مطالعات مدیریت گردشگری، سال یازدهم شماره 36: 84-61.
  3. علیقلی زاده فیروزجایی، ناصر؛ بدری، سید علی و فرجی سبکبار، حسنعلی.،(1386)،  نگرش جامعه میزبان به اثرات محیطی  و اقتصادی گردشگری در نواحی روستایی؛ مطالعه موردی: بخش مرکزی شهرستان نوشهر، فصلنامه روستا و توسعه، سال 10، شماره1: 22-1.
  4. قدمی مصطفی و صالحی، صادق.،(1391)، بررسی عوامل موثر در شکل گیری  رابطه متضاد میان بخش گردشگری و کشاورزی(0نمونه مورد مطالعه: شهرستان چالوش، نوشهر)،فصلنامه علمی پژوهشی مطالعات مدیریت گردشگری،سال هفتم، شماره هفده : 203  -173.
  5. قدمی مصطفی و غلامیان بایی، محمد.، (1393)، اثرات گردشگری، پیامدها، چارچوت ها و سیاستها، انتشارات مهکامه.
  6. کریمی، سعید، (1393)، کارآفرینی گردشگری کشاورزی، راهبردی نوین برای توسعه روستایی، نشریه کارآفرینی در کشاورزی،جلد اول،  شماره چهارم: 90-69.
  7. مرکز آمار ایران، سالنامه آماری استان مازندران، شناسنامه آبادیهای کشور،1395.
  8. مطیعی لنگرودی، سید حسن و رضاییه آزادی، مریم.، (1392)، ارزیابی اثرات اقتصادی گردشگری ار دیدگاه جامعه میزبان در تفرجگاه بند ارومیه، فصلنامه اقتصاد فضا و توسعه روستایی، سال دوم، شماره دوم، پیاپی4: 91-75.
  9. میچل،جانتان و اشلی،کرولاین.،(1392)، توریسم و کاهش فقر، ترجمه علی شکوری، انتشارات جامعه شناسان.
  10. ورمزیاری، حجت؛ رحیمی، علیرضا؛ فاقعی، داوود و اسدی، علی.،(1395)،تحلیل انگیزه های گردشگران در انتخاب مقصد گردشگری کشاورزی (مطالعه موردی: بخش الموت شرقی)، مجله پژوهش های روستایی، دوره 7، شماره4: 657-644.
  11. ورمزیاری، حجت؛ رحیمی، علیرضا و بابایی؛ محسن(1396)،تحلیل فعالیتها و خدمات مطلوب گردشگری کشاورزی (مطالعه موردی: گردشگران الموت شرقی)، مجله برنامه ریزی و  توسعه گردشگری، سال ششم، شماره، بیست و یکم:95-77.
  1. Belisle, J,  Francois.,(1983),  Tourism and Food Production in the Caribbean, Annals of Tourism Research 10: 497-513
  2. Bowen, Richard L., Linda J. Cox, and Morton Fox.,(1991),  The Interface between Tourism and Agriculture, Journal of Tourism Studies 2:43-54.
  3. Byrd,T, Erick; Bosley,E, Holly and  Dronberger, G,Meghan.,(2009), Comparisons of stakeholder perceptions of tourism impacts in rural eastern North Carolina, Tourism Management 30 : 693–703.
  4. Certina, Fabio;Markandia,Anil and Mcaleer, Michael(2009). Economics of sustainable tourism, Published by Routledge.
  5. Cox, Linda, J, Morton, Fox, and Richard L. Bowen., (1994), Does tourism destroy agriculture?, Annals of Tourism Research Vol, 22: 210-213.
  6. de Kadt, E., (1979), Tourism: Passport to development?, Oxford: Oxford University Press.
  7. Entrena, M.R., Colombo, S., Balmón, M.A ( 2017). The landscape of olive groves as a driver of the rural economy. Land Use Policy 65: 164–175.
  8. Hüller, Sarah. Heiny,J, Leonhäuser,L,U.,(2017), Linking agricultural food production and rural tourism in the Kazbegi district – A qualitative study,Annals of Agrarian Science vol.15, no.1:40-48.
  9. Liu ,Guohua ;Liu, Zhanfeng; Hu, Huifeng; Wu, Gang and Dai ,Limin .,(2008), The impact of   tourism on agriculture inLugu Lake region, International Journal of Sustainable Development & World Ecology 15. 3-9.
  10. Koutsouris,Alex, Gidarakou, Isabella, Grava,Foteine and Michailidis, Anastasios (2014), The phantom of (agri)tourism and agriculture symbiosis? A Greek case study. Tourism management perspective. 12:49-103.
  11. Mc Clinchey,A. Kelley.,(1999),Rural images, tourism and sustainability, Thesis submitted to the department of geography and environmental studies in partial fulfilment of the requirements  for M.A of environmental studies in geography Wilfrid  Laurier university.
  12. McGehee, Gard, Nancy.,(2007), An Agritourism Systems Model: A Weberian Perspective, Journal oF Sustainable Tourism,Vol. 15, No. 2.
  13. Pan Shu-Yuan, Gao, Mengyao, Kim, Hyunook, Shah, Kinjal J,  Pei, Si-Lu, Chiang, Pen-Chi(2018). Advances and challenges in sustainable tourism toward a green economy. Science of the Total Environment 635. 452–469.
  14. Pillay, Manisha and  Rogerson, M, Christian.,(2013), Agriculture-tourism linkages and pro-poor impacts: The accommodation sector of urban coastal KwaZulu-Natal, South Africa, Applied Geography 36: 49-58.
  15. Rogerson, M, Christian.,(2012), Tourism–agriculture linkages in rural South Africa: evidence from the accommodation sector,.Journal of Sustainable Tourism,Vol. 20, No. 3: 477–495.
  16. Sanches-Pereira a,b Alessandro, Onguglo, Bonapas, Pacine, Henrique, Teixeira Coelho, Suani, Gómez Galindo, Fernanda,Maria and Muwanga  K, Musa.,(2017),  Fostering local sustainable development in Tanzania by enhancing linkages between tourism and small-scale agriculture, Journal of Cleaner Production.
  17. Schirpke, Uta, Altzinger,Andreas, Leitinger, Gorg, Tasser, Erich(2019).  Change from agricultural to touristic use: Effects on the aesthetic value of landscapes over the last 150 years, Landscape and Urban Planning.187:23-35.
  18. Sharpley,  R.,  (2002),  Rural  tourism  and  the  challenge  of  tourism diversification:  The case  of  Cyprus,  Tourism  Management,  23(3):233–244.
  19. Stott, A. Margaret.,(1980), Tourism in Mykonos; Some social and cultural responses, Mediterranean Studies, 1980.
  20. Su,  B.R., ( 2011),  Rural  tourism  in  China,  Tourism  Management  32:1438–1441,.

 

  1. Streifeneder, Thomas.,( 2016), Agriculture first: Assessing European policies and scientific typologies to define authentic agritourism and differentiate it from countryside tourism, Tourism Management Perspectives 20: 251–264.
  2. Telfer,J, David and Wall, Geoffrey.,(1996),Linkages  between tourism and food production, Annals  of  Tourism   Research,    Vol.   23,  No.  3: 635-653.
  3. Tew,  Christineand and   Barbieri, Carla.,(2012), The perceived benefits of agritourism: The provider’s perspective, Tourism Management 33 :215-224.
  4. Torres, Rebecca.,(2003), Linkages between tourism and agriculture in mexIico, Annals of Tourism Research, Vol. 30, No. 3, pp. 546–566.
  5. Torres, R., & Momsen, J.H. (Eds.). ,(2011), Tourism and agriculture: New geographies of consumption,production and rural restructuring, London: Routledge.
  6. Weaver, D and Lawton .,(2001), Resident percepions in the urban –rural fringe , Annals of tourism research,28(2) :349-458.
  7. Zhang, Yongxun, He, Lulu, Li, Xiande , Zhang ,  Canqiang, Qian, Chen, Li, Jingdong, Zhang, Aiping (2019).   Why are the Longji Terraces in Southwest China maintained well? A conservation mechanism for agricultural landscapes based on agricultural multi-functions developed by multi-stakeholders. Land Use Policy 85. 42–51.